Euro 2020 Euro 2020
UEFA EURO 2020 in 2021

Van WEURO 2017 naar UEFA EURO 2020

Michael Mulder vervulde in 2017 de rol als Volunteer Manager voor het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal (WEURO) in Nederland. Het eerste EK-vrouwenvoetbal in Nederland ooit gespeeld over zeven verschillende speelsteden. Tijdens het toernooi waren er in totaal 1300 vrijwilligers verspreid over de zeven speelsteden actief. Direct na het toernooi is Michael wederom aan de slag gegaan als Volunteer Manager, maar dit keer voor het grootste EK-voetbal ooit: UEFA EURO 2020 in Amsterdam! ‘’Ik heb er niet lang over nagedacht en wilde ontzettend graag weer aan de slag gaan als Volunteer Manager.  De diversiteit en het enthousiasme van de vrijwilligers maakt het werk erg leuk.‘’ Aldus Michael.

‘’UEFA EURO 2020 is een uniek toernooi waarbij 12 verschillende speelsteden over heel Europa betrokken zijn. Ruim 12.000 vrijwilligers gaan aan de slag om er een onvergetelijk toernooi van te maken. Het is een enorme uitdaging om samen met het team ook van dit toernooi weer een geslaagde editie van te maken.’’ Vertelt Michael. Iedereen (vanaf 18 jaar) had de mogelijkheid om zich aan te melden voor het UEFA EURO 2020 Volunteer Programme. ‘’De jongste aanmelder is (nu nog) 17 en de oudste 78 en er zitten maar liefst 81 verschillende nationaliteiten tussen de aanmeldingen! Echt iedereen kan vrijwilliger zijn.”

Om tot een selectie van 1000 geschikte vrijwilligers te komen zijn elf Recruitmentdagen in de Johan Cruijff ArenA georganiseerd. ‘’De kwaliteit van zowel de kandidaten als van de organisatie was tijdens de Recruitmentdagen erg hoog. Met het team willen wij iedereen persoonlijk benaderen en ook professionaliteit uitstralen. Dat is immers wat we volgende zomer ook van de vrijwilligers verwachten! Uit alle uithoeken van Nederland, maar zelfs ver daar buiten (Frankrijk, Duitsland, België en Engeland) namen kandidaten het initiatief om naar de Johan Cruijff ArenA toe te komen. “Je wilt de kandidaten daarom ook iets teruggeven voor hun komst. Daarom proberen we van hun komst een unieke ervaring te maken en dompelen we ze onder in de EURO 2020 experience!’’ Vertelt Michael.

Door de hoge kwaliteit van de kandidaten zijn er drie Recruitmentdagen minder georganiseerd. ‘’Voorafgaand wilden we in de Johan Cruijff Arena (hoe toepasselijk) 14 Recruitmentdagen organiseren voor zo’n 1500 kandidaten. Als snel bleek de kwaliteit van de kandidaten ontzettend hoog te zijn waardoor we hebben besloten na 1300 gesprekken te stoppen. We willen immers voorkomen dat we té veel goede kandidaten moet teleurstellen. Het belangrijkste voor nu is de juiste mensen op de juiste domeinen en rollen in te delen en duidelijk te communiceren wat er van de vrijwilliger verwacht wordt.”

Vooruitblikkend kijkt Michael vooral uit naar de volgende ontmoeting met alle vrijwilligers: “Ik kijk het meeste uit naar het moment dat het Volunteers Home open gaat en we alle vrijwilligers kunnen verwelkomen voor een kop koffie en hun kledingpakket. Vanaf dat moment gaan we echt toewerken naar de eerste wedstrijddag op zondag 14 juni. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de Kick-Off al in volle gang en hoop ik veel van de vrijwilligers daar allemaal te zien!’’ Aldus Michael Mulder, Volunteer Manager UEFA EURO 2020 Amsterdam.