Euro 2020 Euro 2020
UEFA EURO 2020 in 2021

Blogpost Esther Huijsmans: Werken in de voetbalwereld

Najaar 1999
Voor mijn ervaring als vrijwilliger neem ik je graag 21 jaar terug, naar het najaar van 1999 toen ik mij aanmeldde als vrijwilliger voor UEFA Euro 2000. Ik ben altijd al groot sport- en specifiek voetbalfan geweest en dit leek me een bijzondere kans om zo’n groot evenement van dichtbij mee te maken. Want wanneer krijg je nou zo’n unieke mogelijkheid?

De liefde voor sport en vooral voetbal is er al langere tijd en is nog meer aangewakkerd tijdens mijn periode in Madrid. In de eerste helft van 1999 studeerde ik een semester in de Spaanse hoofdstad via het Erasmus uitwisselingsprogramma. Ik heb veel wedstrijden bezocht en tot mijn grote verrassing samen met mijn huisgenoten ook nog eens een interview met Clarence Seedorf voor Real Madrid TV mogen doen, een mooi kijkje achter de schermen bij zo’n grote club. Wat een droombanen hebben deze mensen, zoiets wil ik ook!
Terug in Nederland besef ik dat UEFA EURO 2000 eraan komt. Ik kijk naar mogelijkheden om stage te lopen, maar daar ben ik helaas net te laat voor. Wel kan ik me aanmelden als vrijwilliger, hetgeen ik meteen doe. Dit lijkt me een unieke kans om zo’n groot evenement van dichtbij mee te maken.

De selectiedag komt eigenlijk niet helemaal goed uit; ik heb de avond ervoor een feestje dat laat wordt (🤫niet verder vertellen), maar ondanks de weinige uurtjes slaap, word ik gelukkig wel geselecteerd als vrijwilliger. Op het moment van aanmelden heb ik nog geen idee van wat alle werkzaamheden precies inhouden; van accreditatie heb ik tot op dat moment bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Wat mij het meest aanspreekt is ‘Welcome, VIP & Protocol’ en tijdens EURO 2000 mag ik dus als hostess in mijn kanariegele pakje aan de slag.

UEFA EURO 2000
Na een goede instructie en het doorgeven van mijn beschikbaarheid, krijg ik te horen ik dat ik bijna dagelijks aan de slag mag. De werkzaamheden tijdens het EK vinden plaats op drie locaties: op het vliegveld, in het HQ-hotel en uiteraard in het stadion.
De stad ademt voetbal, het is geweldig om dit van zo dichtbij mee te mogen maken.
Het grootste deel van mijn werkzaamheden vindt plaats in het UEFA HQ-hotel. We zitten daar met een aantal host(esse)s bij de balie en staan gasten te woord. Meteen op dag 1 komt het verzoek van UEFA wie van ons meerdere talen spreken en wat meer inhoudelijke werkzaamheden willen uitvoeren: dat wil ik wel! Dan kan ik mijn Spaans hopelijk ook weer even gebruiken en komt mijn middelbare school-Frans ook nog eens van pas.
Vanaf dat moment beman ik de UEFA Offices Welkomstbalie. Ik ontvang gasten die kaarten komen ophalen en verwijs ze door naar de UEFA-medewerkers, ik beantwoord telefoontjes en ik zorg ervoor dat mensen niet zomaar de kantoren binnen kunnen lopen. En verder geniet ik van de hectiek van het evenement.
Op wedstrijddagen ben ik in het stadion aan het werk. We ontvangen de gasten, verwijzen ze door naar de juiste ontvangstruimte en plekken op de Grandstand, ofwel de VIP-tribune en dat allemaal met een grote glimlach…ik heb er bijna spierpijn van in mijn kaken😊

De shifts op het vliegveld vervallen grotendeels; er blijken toch minder gasten dan verwacht op Rotterdam Zestienhoven aan te komen. Wel mag ik aanwezig zijn bij twee bijzondere ontvangsten: die van UEFA President Lennart Johansson en vanwege mijn Spaanse kennis mag ik ook als hostess aanwezig zijn bij de ontvangst van de Spaanse minister van Sport. Het leukst aan die laatste ontvangst is dat ik mag meerijden met de auto die de landingsbaan checkt (vol gas over de landingsbaan) en het vliegtuig mag binnenhalen. De persoon die het vliegtuig naar de juiste plek manoeuvreert is in oranje sferen: hij gebruikt oranje opblaashanden in plaats van de (toen nog) gebruikelijke pannenkoek-bordjes.
Ik vind het heel bijzonder om hier onderdeel van te mogen uitmaken.

Mijn allergrootste “ontdekking” tijdens het toernooi is dat er mensen zijn die de hele dag bezig zijn met het organiseren van zo’n evenement én daar ook nog eens voor betaald kregen. Vanaf dat moment ben ik vastbesloten om dit zelf ook voor elkaar te krijgen.

2020
Fast forward ⏩ naar 20 jaar later.
Inmiddels kan ik met trots zeggen dat dit ook is gelukt. Ik had 20 jaar geleden niet durven dromen dat ik aan zoveel mooie evenementen mee zou mogen werken.
In 2008 werkte ik mee aan UEFA EURO 2008 in Oostenrijk en Zwitserland en ik herinner me nog dat ik bij het voorstelrondje zei dat ik niet had durven dromen dat ik hier ooit zou zitten. En sindsdien zijn er nog zoveel meer mooie voetbalevenementen op mijn pad gekomen.
Tijdens WEURO 2017, het EK Vrouwenvoetbal, was ik Venue Manager in Breda en mocht ik zelf alle vrijwilligers toespreken. Ik begon mijn verhaal met “17 jaar geleden zat ik in een zaal net zoals jullie vandaag…..” en sloot af met “wie van jullie zal hier staan over 17 jaar….”.

Inmiddels werk ik ook als FIFA Marketing Venue Manager bij de eindtoernooien. In die positie werk ik met veel vrijwilligersteams en zie ik weer hoe geweldig het is om onderdeel te mogen uitmaken van zo’n bijzonder evenement. Natuurlijk weet ik dat zelf ook, maar ik geniet dubbel van het enthousiasme van alle vrijwilligers, juist omdat het voor mijzelf ook op die manier is begonnen.

Wat ik je nu vooral mee wil geven is om er ontzettend van te genieten. We weten natuurlijk nog niet hoe het EK eruit gaat zien, maar ook als voetbalfan heb ik goede hoop.
Ik kan het iedereen van harte aanraden, of je nu zelf in de sport aan de slag wilt of niet. Naast de unieke ervaring, die je je leven lang zult herinneren, is het ook een manier om te ontdekken wat je leuk vindt, om je netwerk in de sport/evenementen te vergroten, om ervaring op te doen, en last but not least, is het vooral ontzettend leuk!
En ik wil afsluiten met een kleine waarschuwing: pas op, het kan verslavend werken😉

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een inspiratieplatform voor vrouwen in de sport. Ook richtte zij de KICK-ES Academy op waarmee ze haar kennis en ervaring uit de afgelopen jaren op een laagdrempelige manier door wil geven.

Meer weten over werken in de sport?
In de KICK-ES podcast deelt Esther 10 tips voor mensen die in de sport willen werken. De twee tips die Esther het vaakst geeft zijn: word vrijwilliger en werk aan je netwerk.
Stap 1 is voor jou inmiddels gezet; en vind je aan je netwerk werken nog lastig? Dan is de online training
Connecting with Confidencedie van 23 – 27 november plaatsvindt misschien wat voor jou.
Speciaal voor vrijwilligers van EURO 2020 is er een kortingscode. Met de code “EURO2020” krijg je tot en met 15 november 15% korting op de aankoopprijs.